Een scooter kopen, waar moet ik op letten?
Het kopen van een scooter is een persoonlijke keuze. Wat is een mooi model, waar ga ik de scooter voor gebruiken, wat is het verbruik. Zomaar een paar vragen die de keuze zullen beïnvloeden. Met onderstaande vragen krijg je een aardig beeld van de persoonlijke wensen.

Kies je voor een bromscooter of en snorscooter. De laatste heeft geen helmplicht en een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. Met een bromscooter is 45 kilometer per uur toegestaan en is de bestuurder verplicht een helm te dragen. Nieuw op de markt is de elektronische scooter. Deze e-scooters hebben een bereik tussen de 50 en 75 kilometer en een laadtijd tussen de 3 en 4 uur. Opladen kost gemiddeld maar 40 eurocent.

Welk model heeft je voorkeur? Ieder scootermerk heeft een ruim aanbod van modellen. In grote lijnen is er keuze tussen basismodellen, sportieve modellen of retro modellen. Deze retro modellen zijn voorzien van verschillende kleurstellingen en de mogelijkheid om accessoires toe te voegen. Hou ook rekening met de kwaliteit. Ga er vanuit dat een heel goedkoop merk kwalitatief goedkopere onderdelen heeft gebruikt dan een bekend A-merk. Hoeveel brandstof gebruikt een model gemiddeld. En maak altijd een proefrit om de rijeigenschappen van de scooter te beoordelen.

Hoe rekening met de totale kosten. Het gaat niet alleen om de aanschaf en eventuele accessoires, maar ook om maandelijkse verzekering en de kosten van onderhoud. Het is alleen toegestaan om met een bromfietscertificaat de scooter te besturen op de openbare weg. Daarnaast zijn er onvermijdelijke kosten zoals de aanschaf van een veilige helm en een goedgekeurd slot tegen diefstal. Deze laatste is vaak verplichting gesteld door de verzekeringsmaatschappij.